روحانی بنی صدر نمیشود

ساخت وبلاگ

دکتر عبدالرضا داوری: چرا حسن روحانی، ابوالحسن بنی صدر نمی شود؟

دیروز گروهی از شرکت کنندگان در راهپیمایی روز قدس با هدف بنی صدریزاسیون حسن روحانی شعار دادند:
|روحانی، بنی صدر، پیوندتان مبارک|

صاحب این قلم معتقد است بنا به دلایل زیر امکان بنی صدریزاسیون حسن روحانی منتفی است :

۱- مقام معظم رهبری سال گذشته یکی از مهمترین ویژگی های نظام جمهوری اسلامی ایران را |آخوندی| بودن آن ذکر کردند که مراد از آن، غلبه مناسبات روحانیت در هسته مرکزی قدرت است و از آنجا که حسن روحانی بر خلاف ابوالحسن بنی صدر از شاخص ترین رویش‌های ساختار آخوندی بوده و کاملا بر مناسبات روحانیت مسلط و ذوب در آن است، امکان حذف او از طریق مشابهت دهی با ابولحسن بنی صدر موجود نیست.

۲- ساختار قدرت در سال‌های ابتدایی پس از پیروزی انقلاب به نحوی بود که سمت ریاست جمهوری به سمتی تشریفاتی تقلیل یافته و قدرت اجرایی کشور در نخست وزیر منتخب مجلس متمرکز بود. بر همین مبنا ابوالحسن بنی صدر که از سوی مجلس اول نیز حمایت نمی شد تلاش می کرد تا فقدان ابزار های قانونی قدرت را از طریق اتحاد و اتصال با جریان های سیاسی خارج از دولت از جمله سازمان مجاهدین خلق و نهضت آزادی جبران نماید.
این در حالی ا‌ست که در شرایط کنونی، تمامی ابزار های اجرایی دولت در اختیار حسن روحانی به مثابه رئیس جمهور متمرکز است و در عین حال این زنجیره اختیارات، با همراهی مجلس شورای اسلامی در دوره دهم و شورای شهر تهران در دوره پنجم، محکم تر نیز شده است. بر همین مبنا حسن روحانی به دلیل تسلط بر ۳ نهاد انتخابی دولت، مجلس و شورای شهر، برخلاف ابوالحسن بنی صدر نیازی ندارد تا پروژه های کلان خود برای رسیدن به صندلی های بالاتر و کنترل نهادهای انتصابی را از طریق |فشار اجتماعی| به پیش برد.

۳- |ثبات| و |امنیت| مهم ترین خط قرمز مقام معظم رهبری در مدیریت صحنه داخلی کشور است و همین خط قرمز، مهمترین مانع در مسیر پروژه بنی صدریزاسیون حسن روحانی خواهد بود. بویژه آنکه بدانیم وزن اجتماعی رقبای ابوالحسن بنی صدر در سال ۶۰ در قیاس با وزن اجتماعی رقبای حسن روحانی در سال ۹۶ به مراتب سنگین تر بوده است.

۴- برخلاف آنکه بحران خارجی ناشی از تهاجم نظامی عراق علیه ایران، زمینه بسیج اجتماعی علیه ابوالحسن بنی صدر و خائن نمایی او را هموار ساخت، بحران خارجی ناشی از تحریم ها و تهاجم اقتصادی آمریکا زمینه بسیج اجتماعی علیه حسن روحانی را منتفی کرده است و بر همین مبنا شمشیر داموکلس آمریکا، یکی از مهم ترین عوامل ابقا و ارتقای حسن روحانی در ساختار سیاسی جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.

۵- محبوبیت اجتماعی و وجاهت مردمی محمدعلی رجایی مهمترین برگ برنده نظام برای مقابله با ابوالحسن بنی صدر و تسلط بر دولت در انتخابات مرداد ۶۰ بود. این در حالی ا‌ست که حسن روحانی نه تنها چنین رقیبی را در برابر خود ندارد، بلکه محمود احمدی نژاد به عنوان تنها چهره محبوب و مردمی که امکان غلبه بر حسن روحانی را فراهم می کرد نیز در فروردین ۹۶ از سوی نظام به حاشیه رانده و از صحنه رقابت با حسن روحانی حذف شد.
به راستی کسانی که دیروز به حذف احمدی نژاد در برابر روحانی رضایت دادند، امروز با کدام منطق به دنبال بنی صدریزاسیون حسن روحانی هستند؟

نوشته شده در شنبه سوم تیر ۱۳۹۶ ساعت 18:3 توسط : سیاستندار | دسته :

سیاست نگار...
ما را در سایت سیاست نگار دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : siasatnegara بازدید : 156 تاريخ : يکشنبه 4 تير 1396 ساعت: 10:41